kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

Zágon István: Kártyaszoba

Zágon István(1893-1975) színműíró, humorista írása a Pesti Hírlapban (1944)

1. Hármas alsós
A Művészklub egyik asztalánál hosszú esztendők óta ugyanaz a három úr játszik alsóst. Feri bácsi, Jóska és a Költő. Feri bácsi építész, Jóska színész és a Költő egyáltalán nem költő.
Hogy mi a foglalkozása, arról fogalmam sincs. Csak azt tudom, hogy az utóbbi tíz év alatt volt tőzsdeügy­nök, könyvkiadó, színházi ruhatár­bérlő, építőanyag kereskedő, egyszer felperes és nagyon sokszor alperes. Azt mondja magáról, hogy nem kell őt félteni, megél ő a jég hátán is. Kár. hogy soha nem megy a jég hátára. Költőnek egyébként azért nevezik, mert kártyázás közben állandóan ver­seket mond. És amiképpen Mirza Schafft költeményei kizárólag a bor­ról és szerelemről zengenek, ózonképpen éneklik meg a Költő versei ugyancsak kizárólag az alsósjáték kü­lönböző izgalmas fordulatait es va­rázslatos hangulatait. Híresebb költeményei közül én a következőket hallottam, darabonkint legalább ötször:

1. Jó anyám így intett: mondj fiam egy kvintet.
2. Nem várok egy percet, bemondok egy tercet.
3. Mint az agyar a vadkannak, úgy kell nekem ez a vannak.
4. Önt uram ez ne aggassza: kontra játék, kontra kassza.
5. Szólt a király: Halál Kontra, Én meg azt mondom: rekontra.

A Költő partnerei: Feri bácsi, meg Jóska időtlen idők óta hallgatják már ezeket a verseket. Hallgatják, meg­szokták és talán már nem is hallják, mint a vasgyári munkás a gőzkala­pács dübörgését.
De tegnap - akaratuk és szokásuk ellenére is - fel kellett hogy figyeljenek, mert a Költő új szerzeményt zengett. Makk király kvart volt a kezében és négy hetes. Ez annyira fellelkesítette, hogy lángoló szemmel és lobogó sörénnyel harsogta oda Jóskának: Jön a ménes a mezőről, Megkontrázom önt elölről. Jóskának piros ász kvintje volt és négy kilencese. Megnyerte a játszmát, megszámlálhatatlan mennyiségű pontelőnyt szerzett és ez annyira megdühítette Feri bácsit, hogy a következő szavakkal fordult a Költőhöz:

- Hallod-e, most én mondok neked egy verset: Jön a ménes a mezőről. Te vagy köztük a legnagyobb ló.
- Ez nem vers - mondta a Költő.
- Nem vers, de igaz - csapott az asztalra Feri bácsi és ezzel az ügy a lovagiasság szabályai szerint be volt. fejezve.

2. Bridzs
Van aztán a klubban egy bridzsasztal is, de emellett hétről-hétre mások ülnek. Nem tudom: mi ennek az oka? A sok körmönfont szabály teszi-e a bridzsasztal körül sűrűbbé a levegőt, vagy akik játsszák, azok vérmesebbek-e, - elég az hozzá, hogy az elengedhetetlenül szükséges négy játékos közül kettő körülbelül ötnaponkint összeugrik és úgy megharagszanak egymásra, hogy mindkettő kötelezőleg kijelenti, hogy ő ebben az életben többet a másikkal nem játszik. Csak Imre bácsi, a kedves, öreg bridzs-csatár nem veszi az egészet olyan komolyan. Azt mondta a múlt­kor, rezignálton bölcs mosollyal: - Ugyan, ne ugráljatok annyit! Az élet olyan rövid és egy délután bridzs nélkül, olyan hosszú! Olyan nagy sze­rencsétlenség az, ha valaki játék köz­ben hibát csinál? Inkább játsszunk rosszul, csak ne veszekedjünk. Én például részemről csak egy emberrel nem játszom a klubban. Berényi doktorral. Mert az mindig veszekszik. És még vele is játszom.

kártyázók
Kártyázók - Nehéz munka


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió