kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Hírek, cikkek | Zsugaléria

Zsugaléria

376 képes levelezőlap – 65 anekdota

A könyv egy oldalpárja. - letöltés (.pdf)
Az album előszavában írja a szerzőpáros:
„A képes levelezőlapok divatjának  közel  100 esztendőn át hódolt az utazó és nyaraló polgár, névnapot, születésnapot és újévet köszöntő, vagy üzenetet és üdvözletet küldő rokon és barát. A grafikai és fotóművészeten belül külön műfajjá vált a levelezőlapok rajzolása, készítése. Nyomdák, műtermek, stúdiók alakultak a képeslap sajátos művészetére, és a kiadványok nagy száma jelzi, hogy hamar népszerűvé vált mind a feladók, mind a gyűjtők körében. A képes levelezőlapok kortörténeti dokumentum értékének felfedezéséhez a világnak meg kellett élnie két világháborút. Mára – hasonlóan a játékkártyákhoz – a műfaj megtalálta helyét a múzeumi életben is. A közelmúlt technikai változásaival és felgyorsult információáramlásával véget ért a képeslapok aranykora. Silány és ötlettelen, modernkedő, nem ritkán szánalmas kiadványok árasztották el a souvenir kereskedelmet. A szépséget felváltotta az igénytelenség. E sorok írói a régi és modern játékkártyák barátaiként talán még idejében fedezték fel a kártyás témák művészeti és szépirodalmi értékeit és gyűjtöttek össze négy évtized alatt közel kétezer képeslapot és számtalan irodalmi emléket.

E gyűjtemény „leg”-jeiből válogattunk, azaz a legrégibb, a legszebb, a legritkább levelezőlapok sorakoznak az album oldalain. A képek és anekdoták segítségével bepillantunk letűnt korok kávéházainak, tiszti- és úri kaszinóinak kártyaszobáiba, magánlakások, kaszárnyák és diákszállások kártyacsatáiba, hogy okulhassunk a zsugások humoros/szomorkás történetein, melyeket népszerű vagy névtelen írók jegyeztek le az utókornak naptárakban, hírlapokban és visszaemlékezésekben. Részese volt az eseményeknek a festő, a rajzoló és a fotózó művész, aki ceruzával, ecsettel és fényképező masinával örökítette meg a játékos pillanatokat. E tarka és sokoldalú gyűjteményben a játékos ábrázolás feszültségein és helyzetkomikumain túl felbukkannak fantázia szülte dámák és királyok, társadalmi-, politikai-, történelmi tudósítás és kritika egyaránt. Gyakran görbe tükör elé állítják a zsugás társadalmat, amikor emberi vonásokkal felruházott állatképekkel mosolyogtatják meg a szemlélőt.

Az aktualitás vitathatatlan a XXI. században is, hiszen ma este is milliók ülnek a kártyaasztalhoz. A szerencsevadászok nyereség reményében, a szellemi sportok barátai játékos megmérettetésre, a jövőlesők titkokat kutatva, gyermekek és felnőttek baráti szórakozásra gyűlnek az ördög bibliájának varázsában. A magányos játékosok némán és türelmesen rakosgatják apró kártyáikat – gyakran a számítógépes programokat használva – tizedszer és századszor is. A szépművészetek barátainak, a képeslapgyűjtőknek és a humor kedvelőinek mulattatására mi pedig átadjuk ezt a gyűjteményt. Íme a mi kis Zsugalériánk: üdvözlettel kártyásoktól kártyákkal és kártyázókkal - nem csak kártyásoknak!”
2012-ben Horváth Ferenc Jánoska Antal


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió