kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

Zsugások a FÉSZEK-ben

A XX. század első felében két legendás játszóhelyet látogatott a művészvilág. Egyik az Otthon-kör, másik az 1901-ben alapított FÉSZEK.

Korábbi cikkünk: Az Otthon Kör

Kormos István Hetvenöt év című versében így magyarázta a rövidítést:

Festők - vígan söröztek itt,
Építészek - csevegtek,
Szobrászok - fővitatkozók,
Zenészek - mindig ettek,
Énekesek - kártyát verők,
Komédiások - szintén,
S belopakodtak az írók
a hátsó ajtón, mint én.


FÉSZEK 1901 - FÉSZEK 2013
Kép forrása: feszek-muveszklub.hu

1962-ben emlékkönyv jelent meg A fészek címmel. A visszaemlékezők sok-sok kártyás anekdotával emlékeztek a kártyaszoba eseményeire, hőseire és veszteseire. A történetek a Kártyázó magyarok című gyűjteményben is olvashatók.


FÉSZEK emlékkönyv, 1962. - A kiadó ajánlása és borító - FÉSZEK emlékkönyv, 1976

1976-ban az előbbi kötet tartalma került kiadásra minikönyv alakban, s egészült ki néhány újabb cikkel. Sorolni is nehéz lenne, hogy kik fordultak meg a bakk-asztalnál, vagy kompániákká alakulva játszottak römit, bridzset, alsóst a FÉSZEK-ben.

A bridzs igazi legenda lett a harmincas években, hiszen a FÉSZEK csapata nyerte meg 1934-ben a Bridzs Európa Bajnokságot.

Csepeli Miklós cikke a Bridzséletben. - LINK
Képek a mai FÉSZEK-ről. - LINK

Kellér Dezső anekdotája az emlékkönyvből:

"...a lobbanékony Márkus Alfréd, a dzsesszkorszak kezdetének diadalmas slágerszerzője, amikor egy alkalommal a Fészek kártyaszobájában nagyképűen figyelmeztették, hogy alkalmazkodjék a kaszinó tónusához, a kártyás szemszögéből a következő örökbecsű definíciót határozta meg:

- Kaszinó az, ahol én nyerek! Ahol se nem nyerek, se nem vesztek, az klub. De ahol vesztek, az nekem csak tripó! (Gyengébbek kedvéért: tripónak nevezték az engedély nélkül működő kártyabarlangokat.) Márkusné, a megértő és angyalian türelmes Mezey Ilonka mindig tudta, hogyan végzett férje a Fészekben. Ha történetesen nyert, akkor hazajövetelekor az üdvözlésére siető kutyát gyengéden kutyulimnak becézte, és hosszan gügyögött neki. Ha vesztett, dühösen belerúgott a szegény állatba."


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió